Risk Managerin huolilista: Top3 privacy-riskiä

Tietosuoja-asetus astui voimaan toukokuun lopussa. Ennen tuota deadlinea moni organisaatio teki suuren työn tunnistaakseen oman toimintansa puutteet ja laittaaksen prosessit tietosuoja-asetuksen mukaiseksi 25.5.2018 mennessä.  Kesän ajan ollaan siis huokaistu helpotuksesta, nostettu jalat pöydälle ja suunnattu levähdyksen jälkeen syksyn alkaessa kaikki energia uusiin haasteisiin?

Valitettavasti ei (vaikkakin monen tietosuojaprojekteissa työskennelleen mielestä tämä ehkä kuulostaa varteenotettavalta vaihtoehdolta), nimittäin viimeistään kevään aikana  mukana olleille valkeni, että tietosuojaan liittyvä työ ei ole kertaprojekti. Se vaatii jatkuvaa ylläpitoa ja kehittämistä ja nykymaailmassa tietosuoja tulee huomioida yhtenä osa-alueena yrityksen jatkuvassa riskienhallinnassa.

Helpottaaksemme mahdollista tuskaa aiheeseen liittyen, nostamme tässä kirjoituksessa esiin kolme ajankohtaista teemaa, joiden kautta riskienhallintapäällikkö voi tarkastella aihetta pysyäkseen kartalla siitä, missä suurimmat riskit luuraavat.


Ihmiset

Suurin hype tietosuojan ympärillä on (toistaiseksi) hälventynyt ja nyt pitäisi varmistaa, että henkilöt, jotka dataa käsittelevät, käsittelevät sitä jatkossakin uusien ohjeiden ja prosessien mukaisesti. Monessa yrityksessä datan käsittelyä tehdään eri aikakausilta peräisin olevissa järjestelmissä ja sitä löytyy myös sähköposteista jne. Miten homma pysyy hanskassa kesälomien jälkeen – muistavatko kaikki vielä hienon ja kattavan koulutuksesi sisällön ja toteuttavatko he uutta toimintamallia edelleen pieteetillä?

Havainnointikyky ja varautuminen

Tekninen kyvykkyytesi – tunnetko oman kyvykkyytesi (ja sen rajoitteet) tunnistaa ja tutkia tietomurtotilanteita? Jos dataa katoaa tai epäillään väärinkäytöstä, näetkö järjestelmistäsi mitä tapahtui ja milloin?

Kriisijohtaminen – onko jatkuvuuden hallinnan prosessisi päivitetty sisältämään skenaario henkilötietomurrosta?  Onko organisaatiosi aidosti kykenevä toimimaan prosessin mukaisesti ja tuottamaan tietoa säännösten vaatimalla tavalla?

Muutoksen hallinta

Vietit ehkä viime kevään (tai jo sitä edeltävän vuoden) etsimällä ja kuvaamalla kaikki ne prosessit, joissa organisaatiossasi dataa käsitellään. Ja hyvä niin, olit valmis toukokuun 25. päivä. Paitsi että sitten on se pikkujuttu, eli elämä toukokuun jälkeen.

Organisaatiossasi on varmasti jo suunnitteilla muutoksia. Onko tietosuoja mukana, kun organisaatiossasi suunnitellaan uusia prosesseja, kehitystiimit valmistautuvat lanseeraamaan uusia tuotteita tai nettisivuillenne suunnitellaan lisättäväksi uusia analytiikkatyökaluja? Miten varmistat sen, että toiminta on jatkuvien muutostenkin keskellä aina tietosuoja-asetuksen mukaista?


Jos nämä kolme näkökulmaa ovat hanskassa ja sinulla on luottavainen olo niiden suhteen – onneksi olkoon, jatka samaan malliin! Jos taas tunnet huolen kouraisevan vatsanpohjaa jonkin kohdalla, on aika perehtyä asiaan tarkemmin eli kuvata riskit oman organisaatiosi kannalta ja miettiä niihin korjaavat toimenpiteet. Tulisiko henkilöstölle esimerkiksi laatia vuosittainen koulutusohjelma tietosuojaosaamisen ylläpitämiseksi, olisiko jatkuvuudenhallintaa syytä harjoitella tai kartoittaa millaisia tietosuojasyötteitä muutoksenhallinnan prosesseihin olisi mahdollista lisätä?

Mukavia ja työntäyteisiä hetkiä tietosuojan parissa!

 

Toinen riskivlogin osa eetterissä!

Riskiblogi polkaiseen syksyn käyntiin Valta&Vastuu -lehden riskivloggarina. Toinen osa on nyt katsottavissa lehden verkkosivuilla, aiheena tällä kertaa onnistunut riskityöpaja. Käykää katsomassa – toivottavasti juttelumme on hyödyllistä ja saat uusia vinkkejä ja tsemppiä tulevien syksyn työpajojen vetämiseen!

Ensimmäinen Riskivlogi julki!

Riskiblogin laajennus, Riskivlogi on nyt julkaistu Valta&Vastuu -verkkolehden sivuilla. Sisältö on avoin kaikille, myös ei-tilaajille. Juttelemme vlogissa jo blogin puolelta tutuista teemoista: mitä riskienhallinta on, miksi se on tärkeää ja miten sen hahmotamme viitekehyksemme kautta.

Vlogin löydät täältä. 

Seuraavaa vlogijaksoa suunnitellaan jo ja ilmoittelemme kun on eetterissä, sillä välin toivomme mukavia hetkiä vlogin parissa. Piakkoin tulossa myös uutta postausta tänne blogin puolelle.

Riskiblogi laajenee riskvlogiksi!

Riskiblogin ensimmäisiä julkaisuja työstettiin kuumeisesti noin vuosi sitten määrätietoisuuden ja kofeiinin voimalla Helsingin keskustan kahviloissa aamuvarhaisella. Tavoitteena oli luoda kanava, joka mahdollistaisi omien ammatillisten näkemysten esiin tuomisen ja  keskustelun muiden Suomen riskienhallintayhteisön osaajien kanssa. Halusimme myös kehittää ammatillista osaamistamme ja verkostojamme. Tavoitteen tähänastiseen toteutumiseen olemme tyytyväisiä:  blogi on herättänyt paljon mielenkiintoa, olemme saaneet lukijoita jotka kokevat sisällön ammatillisesti mielenkiintoisena ja antoisana, ja olemme itse päässeet osallistumaan moniin keskusteluihin meille lähellä sydäntä olevasta aiheesta. Tuntuu, että myös oma osaaminen ja tiedonnälkä on kasvanut ja kasvaa koko ajan suuremmaksi matkan varrella.

Niin kuin riskienhallinnan prosessien, työkalujen ja ammattilaisten, tulee riskibloginkin tietysti pyrkiä jatkuvasti kehittymään enemmän ja enemmän. Näin ollen teemme  uuden aluevaltauksen ja aloitamme yhteistyön Valta&Vastuu verkkolehteä julkaisevan Juttutalon kanssa, tarjoten lehden lukijoille mahdollisuuden päästä seuraamaan lähietäisyydeltä blogin laajentumista videomuotoon. Tulemme tämän vuoden aikana julkaisemaan neljä videoblogipostausta ekslusiivisesti Valta&Vastuun tilaajille. Aiheet perustuvat Riskiblogissa käsiteltyihin teemoihin ja ensimmäisessä, maaliskuun numeron yhteydessä julkaistavassa videossa pohdimme mitä riskienhallinta oikeastaan on? Aihe on mielestämme käsittelemisen arvoinen, sillä eri toimialoilla ja organisaation tasoilla termi ”riskienhallinta” saa täysin eri merkityksiä ja painotuksia.

Videoblogissa huomioimme myös tilaajilta tulevan palautteen ja aihe-ehdotukset. Kuten sanottu, yhtenä motivaation lähteenä tekemisellemme toimii jatkuva halu oppia uutta, joten otamme mielellämme vastaan haasteita käsitellä myös meille tuntemattomampia riskienhallinnan osa-alueita ja sitä kautta oppia yhdessä.

Blogin kirjoitus jatku entiseen tapaan, mutta toivomme tietysti näkevämme teitä myös videoblogiamme seuraamassa!

Projektien riskienhallinta

Onko projektiriskienhallinta yhtä kuin operatiivinen riskienhallinta? Voiko se olla strategista? Miten projektiriskit suhtautuvat liiketoimintariskeihin? Miten työkalut ja prosessit eroavat organisaation muusta riskienhallinnasta? Mitkä ovat ylipäätään projektiriskien tunnistamisen ja arvioinnin lainalaisuudet?

Monia kysymyksiä, joihin lähdimme hakemaan vastauksia Veli-Veikko Elomaalta, joka on erikoistunut megaluokan projektien riskinhallintaan ja aikataulupohjaiseen riskimallinnukseen.  Tämän projektien riskienhallintaan syventyvän kaksiosaisen kirjoitussarjan ensimmäisessä osassa avaamme hieman yleisiä periaatteita asiaan liittyen, ja toisessa Veli-Veikko kertoo tarkemmin aikataulupohjaisen riskimallintamisen menetelmistä ja tavoitteista. (VV saa näin ollen kunnian olla myös Riskiblogin ensimmäinen vieraileva kirjoittaja!)

Operatiivinen, taktinen ja strateginen projektiriskien hallinta

Projektiriskien hallinta on melko laaja alue, projektilla voidaan tarkoittaa mitä vain yrityksen sisäisen  kehityshankkeen  ja monien miljardien rakennusprojektin välillä. Yhteistä näille kuitenkin on se, että operatiivisen tason riskienhallinnan merkitys korostuu. Projektin lopputuloksen varmistamisen kannalta on keskeistä, että riskienhallintaa tehdään tarpeeksi konkreettisella tasolla niin, että hallintatoimenpiteitä voidaan toteuttaa ja seurata tehokkaasti. Operatiivisella tasolla riskitieto kootaan käytännön työstä ja käytännön tekijöiltä.

Veli-Veikko painotti meille, että operatiivisen tason käsittely ei silti yksin riitä, koska projektin johto ja ohjausryhmä tarvitsevat etenkin isoissa projekteissa avukseen myös taktisen tason riskinäkemystä. Projektin riskivastaavan  vastuulle kuuluu koostaa operatiivisen tason tieto  taktisen tason näkemykseksi, hyödyntämällä esimerkiksi aiheuttajaperusteista riskien luokittelua (RBS= risk beakdown structure, ks. linkki kirjoituksen lopussa). Luokittelu tehdään kaikille tunnistetuille riskeille, jolloin pystytään analysoimaan projektin riskejä yhteisten aiheuttajien löytämiseksi ja voidaan muodostaa kuva  projektin kannalta merkittävimmistä riskikokonaisuuksista.

 Ylintä johtoa ja rahoittajia kiinnostavat puolestaan strategisen tason riskit, kuten poliittisen toimintaympäristön vaikutukset investoinnin kannattavuuteen tai projektin merkittävän viivästymisen aiheuttamat vaikutukset kassavirtaan tai vaikka asemaan rahoitusmarkkinoilla. Strategisia riskikokonaisuuksia, etenkään ulkoisiin teemoihin liittyviä, ei  luontaisesti tunnisteta projektin kontekstissa. Tämän vuoksi alhaalta ylöspäin koottava riskitieto ei yksinään vastaa ylimmän päättävän tahon tarpeisiin. Strategisen tason tarkastelua varten projektia tarkastellaan osana liiketoiminnan kokonaisuutta, esimerkiksi arvioiden sen merkittävyyttä strategian ja maineen kannalta.

Tasotarkastelun lopuksi Veli-Veikko painotti, että projekteissa nimenomaan operatiivisten riskien toteutuminen ja kasautuminen ovat loppujen lopuksi tekijöitä, jotka yleensä ovat epäonnistumisten taustalla. Niiden merkitys ja potentiaalinen vaikutus koko projektin onnistumiseen korostuu verrattuna perinteiseen liiketoiminta- ja strategisten riskien hallintaan. Pitäisiköhän tämän ajatuksen muuten näkyä nykyistä enemmän myös organisaation kokonaisvaltaisessa riskienhallinnassa, jossa etenkin johdon tasolla usein liitelemme strategisten mammuttiriskien maailmassa?

Kuten huomataan, projektiriskienhallinta solahtaa riskienhallinnanssa yleisestikin käyttämäämme kolmen tason ajattelumalliin luontevasti. Lisäksi mainittakoon, että prosessin pyörittämiseen, dokumentointiin ja raportointiin käytettävät työkalut ovat täysin samoja kuin yrityksen muussa riskienhallinnassa.

Projektiriskien tunnistaminen

Projektien riskienhallinnan erityispiirre on, että käsiteltävä alue on rajattu tarkkaan ajan ja rahan suhteen. Projekti aloitetaan, jotta se saadaa päätökseen. Projektin edetessä riskejä syntyy ja poistuu sitä mukaa kun tehtäviä toteutetaan.  Veli-Veikon mukaan tämä tuo selkeyttä riskiarviointiin: riskejä tunnistetaan neljästä näkökulmasta liittyen projektin eri vaiheisiin.

Näkökulmat ovat:

aika
raha
laatu
turvallisuus,

joista kaksi viimeksi mainittua voidaan seurauksiltaan aina johtaa kahteen ensin mainittuun, mutta niiden on tärkeä olla erillisinä mukana, kun riskejä tunnistetaan.  Laatua tulisi tarkastella vähintään kahdestä näkökulmlasta: projektin aikainen toiminnan laatu, sekä lopputuotteen laatuun vaikuttavat tekijät. Turvallisuus tulisi nähdä laajana kokonaisuutena, joka projektista riippuen käsittää esimerkiksi työ-, ympäristö-, tieto- ja toimitilaturvallisuuden, mutta voi jossakin projektissa tarkoittaa vaikka elintarvike- tai  säteilyturvallisuutta.

Haasteita Veli-Veikko näkee myöskin neljä:

1.

Riskien tunnistamisessa juututaan yleistyksiin. Esim. riskin aiheuttajana nähdään puutteelliset resurssit ja seurauksena aikataulun viivästyminen. Tämän tason huomioilla ei kuitenkaan tuoda lisäarvoa projektinhallinnalle, jossa tarvitaan tieto  perussyistä tunnistettujen riskien taustalla.

2.

Toinen sudenkuoppa riskien tunnistamisessa ovat riskit, joissa aiheuttajaksi nimetään toisten vastuulla olevat työt: riskinä kirjataan vaiheen 2 viivästyminen, koska vaihe 1 ei mene suunnitelmien mukaan. Etupäässä tällaisten riskien kirjaaminen viestii usein projektin sisäisestä epäluottamuksesta. Tietenkin projektin vaiheiden välisten vaikutusten ymmärtäminen on tärkeää, mutta riskien tunnistamisen tarkoituksena on varmistaa jokaisen yksittäisen vaiheen onnistunut toteutuminen riippumatta edeltävistä tai seuravista vaiheista.

3.

Kolmantena kompastuskivenä  keskustelimme siitä, miten usein riskejä tunnistaessa ei ole yhteistä määrittelyä käsitteelle ”riski”.  Tämän seurauksena projektin eri toimijoiden tunnistamat riskit eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Tämä voi johtaa vääriin tulkintoihin, esimerkiksi vaihe johon on tunnistettu eniten riskejä ei välttämättä ole kaikkein  riskialttein, sen vastuuhenkilön käsitys riskistä vain voi olla eri kuin toisen vaiheen riskien tunnistamisesta vastaavan henkilön. Yleinen väärinymmärrys on , että kaikki muutokset projektissa nähdään riskeinä. Tärkeä pointti haastateltavaltamme oli, että projektille on  luontaista ja myös toivottavaa, että suunnitelmat muuttuvat tiedon tarkentuessa.

Lisäksi suunniteltujen tehtävien kestolla on luontainen vaihteluväli, jonka sisällä tapahtuvat muutokset eivät vielä sellaisenaan aiheuta riskiä. Esimerkkinä luontaisesta vaihteluvälistä ja toisaalta riskistä Veli-Veikko heitti kävellen kuljetun matka pisteestä a pisteeseen b: normaalina päivänä keskiverto aikuiselta kuluu kilometrin matkaan keskimäärin 12min. Lisäksi liikennevalot ja vilkas risteys matkan varrella vaikuttavat helposti minuutin tai kaksi sen mukaan, miten hyvä tuuri kävelijällä on. Tämä vaihtelu kuvaa normaalia vaihteluväliä, jonka kohtaamme aina liikkuessamme. Matkaan liittyvä riski taas olisi jokin  mahdollinen tapahtuma, esimerkiksi se, että tie olisi suljettu onnettomuuden takia ja joutuisimme valitsemaan uuden reitin, joka tuplaisi matka-ajan. Jos projektissa toinen tunnistaa riskiksi jo luontaisen vaihteluvälin ja toinen näkee riskinä vasta merkittävän tapahtuman, on  eri henkilöiden luoma riskidata täysin vertailukelvotonta.

4.

Neljäs virhe projektin riskienhallinnassa on ns. ”pienten” riskien aliarviointi, johon jo aiemmin viittasimme toteamalla, että operatiivisten riskien toteutuminen on usein epäonnistumisten takana projekteissa. Perinteisestihän, jos saat riskin hallintatoimenpiteiden avulla siirrettyä riskikartan punaiselta alueelta keltaiselle, olet tyytyväinen. Riski voi olla sen tyyppinen, että se on yksittäisenä toteutuessaan keltaisella alueella vaikutuksiltaan kohtuullinen. Kuitenkin jos tällainen riski toteutuu useassa vaiheessa, voi se olla projektin kannalta krittinen kerrannaisvaikutuksiltaan.  Haasteeksi tässä yhteydessä muodostuu näiden pienten toistuvien riskien tunnistaminen ja kommunikointi, minkä vuoksi projektiriskien luokittelussa suositellaankin käytettävät aiheuttajaperusteista luokittelua. Tämän kautta päästään kiinni usein toistuviin aiheisiin, jotka eivät suuruutensa puolesta yksittäin nouse projektin johdon riskiraporttiin.

Projektin kriittinen polku

Projektien riskienhallinnan tekee erityisen mielenkiintoiseksi niiden perusolemus, jossa tehtävät seuraavat toisiaan ja edellisen tehtävän toteutus vaikuttaa seuraavaan. Jotkin tehtävät ovat kokonaisaikataulun kannalta merkittävämpiä ja muodostavat projektin ns. kriittisen polun. Tämä kriittinen polku voi kuitenkin muuttua yllättäen, kun jokin tehtävä kriittisen polun ulkopuolella venyy riskin realisoiduttua. Näistä riippuvuuksista muodostuu monimutkaisia kausaliteettejä, joiden ymmärtäminen ja hallinta on kriittistä, kun projekti halutaan saattaa päätökseen suunnitellussa aikataulussa. Tähän analysointiin käytetään projektiriskienhalinnalle tyypillisiä työkaluja, jotka eivät välttämättä kuulu yrityksen normaalin riskienhallinnan työkalupakkiin. Näistä aiheista Veli-Veikko tietää paljon ja avaa ajatuksiaan tämän postaussarjan toisessa osassa – jäämme jännityksellä odottamaan!

Lisää luettavaa projektiriskeistä kiinnostuneille:

https://www.pmi.org/learning/library/risk-breakdown-structure-understand-risks-1042

Riski, epävarmuus ja muutama muu termi

Kuten ihan ensimmäisessä postauksessamme mainitsimme, riskienhallinnassa vilisee termejä, joita käytetään välillä jokseenkin kirjavasti. Ja käytännössä pakkohan riskienhallintaa käsittelevän blogin on ottaa kantaa riskienhallinnan sanastoon, vaikka aihe saattaakin tuntua melko loppuunkalutulta. Yritämme seuraavassa kuitenkin lähestyä aihetta astetta freesimmällä otteella (laittakaa kommenttikenttään näkemyksiänne siitä, miten onnistuu!).

Riski vs. epävarmuus:

Termejä riski ja epävarmuus käytetään välillä toistensa synonyymeinä, mutta tarkasti ottaen ne viittaavat kahteen erilaiseen tilanteeseen. Riskit ovat ”tunnettuja epävarmuuksia” eli käytännössä et tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu, mutta tiedät miltä tapahtumaan liittyvä todennäköisyysjakauma näyttää.

Termejä riski ja epävarmuus käytetään välillä toistensa synonyymeinä, mutta tarkasti ottaen ne viittaavat kahteen erilaiseen tilanteeseen.

Esimerkki tunnetusta epävarmuudesta (l. riskistä) on pankin myöntämä luotto. Pankin riski on se, että asiakas ei maksa lainaansa takaisin, mutta etukäteen ei voida tietää tapahtuuko näin. Kuitenkin todennäköisyys tälle pystytään historiallisen tiedon perusteella määrittelemään. Epävarmuus puolestaan viittaa ”tuntemattomiin epävarmuuksiin”, eli et tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu, etkä myöskään tiedä miltä tapahtumaan liittyvä todennäköisyysjakauma näyttää.  Tällöin tapahtumiin liittyvää riskiä on vaikea määrittää.

Mietitään vaikka organisaatiota, jossa ollaan lähdössä toteuttamaan täysin uudenlaista projektia. Visiovaiheessa, kun tiedetään tavoiteltava lopputulos, mutta ei vielä keinoja tai resursseja sen saavuttamiseen, on varmasti luontevaa puhua enemmän projektiin liittyvästä epävarmuudesta kuin riskistä, koska meillä ei ole käytössämme aikaisempaa tietoa projektin kulun ja lopputuloksen, ja niihin liittyvien riskiskenarioiden riittävään ennustamiseen. Projektin edetessä ja suunnitelmien täsmentyessä epävarmuus tarkentuu vähitellen riskiksi.

Strategiatyön ja strategisen riskienhallinnan tason kannalta epävarmuus on mielenkiintoinen termi: lähihistoria on täynnä realisoituneita tuntemattomia epävarmuuksia, jotka ovat mullistaneet toimialoja ja vieneet pohjan aikaisemmalta liiketoimintalogiikalta. Näissä yhteyksissä viitataan monesti ”mustiin joutseniin” eli tapahtumiin, joita on hyvin vaikea tai mahdoton ennustaa historiallisen tiedon perusteella, ja joiden vaikutukset ovat toteutuessaan suuria. Strateginenkaan riskienhallinta ei pysty tarjoamaan täydellistä vastausta tuntemattomien epävarmuuksien tunnistamiseen ja mittaamiseen ja sen vuoksi yritysjohdon on elintärkeää olla hereillä, skannailla ja tarkkailla ns. hiljaisia signaaleja markkinoilta, kilpailijoilta ja muilta yhteiskunnan aloilta ollakseen valmiina, kun maailma muuttuu.

Vaara ja riski:

Vaara on tekijä, joka voi aiheuttaa vaaratilanteen, kuten tapaturman, onnettomuuden, vahingon tai muun vastaavan. Vaara on olemassa, mikäli jollakin asialla on luontainen ominaisuus aiheuttaa haittavaikutus – esimerkiksi jäinen tie tai viallinen sähkölaite. Vaaroista aiheutuu riskejä, tai jos tekijällä voi olla positiivisia vaikutuksia, vaaran sijaan puhutaan mahdollisuudesta. Vaara-termi vilahtelee kokemuksemme mukaan käytössä useimmiten silloin, kun puhutaan työ- tai toimitilaturvallisuuteen liittyvistä asioista ja kartoituksista.

Vaara-termi vilahtelee kokemuksemme mukaan käytössä useimmiten silloin, kun puhutaan työ- tai toimitilaturvallisuuteen liittyvistä asioista ja kartoituksista.

Riski ei välttämättä realisoidu, vaikka vaaratekijä olisi olemassa, vaan sana riski kuvaa vaarasta mahdollisesti aiheutuvaa haittaa (tai mahdollisuutta) ja sen suuruutta yhdistämällä toteutumisen arvioidun todennäköisyyden ja vaikutuksen.  Jotta riski olisi olemassa, eli vaara tapahtuisi, vaaralle tulee altistua. Postauksen lähteistä löytyy hyvä esimerkki vaaran ja riskin suhteesta: myrkkykäärme eläintarhan terraariossa on vaarallinen, mutta se ei terraariossa ollessaan ole kävijöille todellinen riski. Jos käärme pääsisi kohtuullisen todennäköisesti karkaamaan terraariosta, se muuttuisi kävijöille riskiksi.

Riskinottohalukkuus ja riskinkantokyky:

Riskinottohalukkuus (risk appetite) on se riskin määrä, jonka organisaatio hyväksyy kokonaistasolla tavoitellessaan päämääriään. Riskinottohalu on aina sidottu organisaation kokonaisstrategiaan. Sitä ei välttämättä ole ilmaistu yhtenä lukuna, vaan se voi olla moniulotteisemmin ja laveamminkin määritelty, liialliseen yksinkertaistamiseen ei välttämättä kannatakaan pyrkiä. Kannattaa kuitenkin huolehtia, että riskinottohalukkuus on mitattavissa, jotta määritelmästä ei tule merkityksetöntä. Riskinottohalukkuus on organisaatiokohtainen ja voi vaihdella paljonkin mm. eri toimialojen, organisaatiokulttuureiden välillä. Riskinottohalukkuus voi (ja ehkä sen pitääkin) myös muuttua ajan kuluessa.

Riskinkantokyky (risk tolerance) on se riskin taso, jonka organisaatio hyväksyy per jokainen riski (toisin kuin riskinottohalukkuus, joka ilmaisee riskinsiedon kokonaisuudessaan). Riskinkantokyky määrittelee sen, onko organisaatio valmis kantamaan yksittäisen riskin vaikutukset sen toteutuessa .

Riski, Inherent Risk & Residual risk:

Se, miksi niin usein keskitymme ainoastaan jäännösriskiin johtunee siitä, että jäännösriski kertoo meille kuinka huolissaan meidän tulisi olla nykytilanteen osalta. Mutta myös inherent-riskin tasoa tulisi jossain määrin seurata.

Käytännössä riskienhallinnassa usein puhutaan vain ”riskistä”, vaikka riskienhallinnan teoriassa riski jaotellaan inherent ja residual riskiin. Inherent-riskille on hieman vaikeaa löytää sopivaa suomennosta, kyse on ”alkuperäisestä” riskistä ilman mitään riskienhallinnan toimenpiteitä – voidaan puhua myös ”worst case” -skenaariosta riskiin liittyen. Residual risk -termille taas löytyy hyvä suomennos: jäännösriski, eli riski sen jälkeen, kun kaikki päätetyt riskin hallintatoimenpiteet ovat käytössä. Arkikielessä sanalla riski viitataan usein nimenomaan jäännösriskiin.

Otetaan esimerkki: toimit rahoitusalalla ja myönnät asiakkaallesi 2 Meuron lainan. Arvioit inherent-riskiksi luotonannossa historiallisen datan perusteella sen, että 10% todennäköisyydellä asiakas ei maksa lainaansa ollenkaan takaisin (ensimmäiseen sanapariin viitaten: tapahtumien todennäköisyysjakauma on sinulla siis tiedossa ja näin ollen puhutaan riskistä, eikä epävarmuudesta). Riski on melko korkea ja sen taloudellinen vaikutus liiketoiminnallesi suuri, joten päätät implementoida riskienhallintatoimenpiteitä pienentääksesi riskin toteutumisen todennäköisyyttä ja vaikutusta. Toimenpiteenä voivat olla esim. asiakkaan luottotietojen tarkistus ja vakuuksien tai takauksien vaatiminen jne. Näiden toimenpiteiden tehokkaan implementoinnin jälkeen arvioit, että todennäköisyys koko lainan maksamatta jättämiselle on pudonnut 5%:n ja vakuuksien vuoksi on todennäköistä, että saat joka tapauksessa takaisin ainakin 50% lainasummasta. Näin voit laskea jäännösriskisi taloudellisen arvon.

Se, miksi niin usein keskitymme ainoastaan jäännösriskiin johtunee siitä, että jäännösriski kertoo meille kuinka huolissaan meidän tulisi olla nykytilanteen osalta. Mutta myös inherent-riskin tasoa tulisi jossain määrin seurata, sillä korkea inherent-riski antaa viitteitä siitä, kuinka huolissaan (ja kääntäen, kuinka varmoja) meidän tulisi olla riskienhallintatoimenpiteidemme tehokkuudesta ja riittävyydestä. Inherent- ja jäännösriskin välinen suuri epäsuhta antaa aina siis aihetta tarkastella riskienhallinnan toimenpiteiden tilannetta ja tehokkuutta tarkemmin.


ps. Tässä kirjoituksessa kuvatut tilanteet ja termit ovat käytössä kaikilla kolmella riskienhallinnan tasolla.


Lähteitä:

ISO 31000 – Risk Managment Standard Vocabulary

COSO: ”Strengthening Enterprise Risk Management for Strategic Advantage

http://riskikompassi.fi/uploads/files/riskienhallintapolitiikka-esimerkki.pdf

https://www.theirm.org/media/464806/IRMRiskAppetiteExecSummaryweb.pdf

http://www.bwise.com/blog/assessing-risks-inherent-or-residual/obj5382859

http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikan_puheenaiheita/riskin_ja_vaaran_ero/

 

Tervetuloa riskiblogi.fi:n!

Tämä blogi on olemassa kahden riskienhallinnan ammattilaisen jakaman kiinnostuksen, innostuksen ja yhteistyön tuloksena. Blogin perustamiselle on (ainakin) kaksi syytä:

  1. Riskienhallintaa koskeva keskustelu kaipaa selkeyttä. Riskienhallinnan ammattilaiset puhuvat yhdessä termeistä kuten riski ja sen suuruus, riski ja epävarmuus ja yksinkertaisesti ”riski”, usein kuitenkin tarkoittaen hieman eri asioita. Myös sisäiseen valvontaan, complianceen ja kontrolleihin liittyvät termit esiintyvät keskusteluissa. On kuitenkin hankala hahmottaa, miten nämä kaikki suhteutuvat riskienhallinnan kokonaisuuteen. Järjestelmällisyyteen taipuvina ihmisinä päätimme katsella aihetta systemaattisen ja helposti ymmärrettävän ajatuskehikon kautta, jossa riskienhallinta on jaettu kolmeen eri tasoon (esittelemme kehikon tarkemmin seuraavassa postauksessa). Tämän blogin kautta pääsemme jakamaan ajatusmallimme, toivoen sen hyödyttävän myös muita alalla työskenteleviä, tai siitä kiinnostuneita.
  1. Meillä on tavoite: tehdä riskienhallinnasta kokonaisvaltaista ja nostaa se ylimmän johdon agendalle niin, että se huomioi strategisen näkökulman ja on olennainen ja integroitu osa menestyvän liiketoiminnan pyörittämistä. Näemme kokonaisvaltaisen riskienhallinnan ensisijaisesti yrityksen liiketoiminnan mahdollistajana ja strategian tukijana tavoitteiden saavuttamiseksi. Sellainen riskienhallinta, johon me suhtaudumme suurella intohimolla, tukee tavoitteiden saavuttamista ja toteutumista, jopa mahdollistaa ne. Se on aktiivista ja vuorovaikutteista, ja vaatii niin riskienhallinnan teorian kuin oman organisaation liiketoiminnan ja ansaintamallin ymmärtämistä. Se käyttää erilaisia viitekehyksiä apunaan, muttei jää niiden vangiksi. Se on toimitusjohtajan, hallituksen, linjajohdon ja riskin omistajien paras kaveri ja apu muuttuvassa maailmassa.

Käytämme hyväksi kokemustamme, kirjallisuutta sekä keskusteluja kollegojen ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Tarkoitus on antaa ideoita miettimisen aihetta niin riskienhallintapäälliköille, toimitusjohtajille, hallituksille, tarkastusvaliokunnille ja riskin omistajille, kuin kenelle tahansa aiheesta kiinnostuneelle.