Riskienhallintaa vapaalaskijan näkökulmasta

Lumisilla vuorilla liikkumiseen liittyy aina riskejä. Niin liittyy myös yrityksen liiketoimintaan. Vietin viikon Itävallan Alpeilla opiskelemassa vapaalaskijan perustaitoja turvalliseen retkeilyyn ja vuorilla liikkumiseen. En voinut välttyä vertaamasta opittuja riskinarvioinnin ja päätöksenteon taitoja yrityselämän vastaaviin toimintamalleihin, joihin palaan kirjoituksen lopussa. Toivottavasti postaus herättää myös teissä lukijoissa ajatuksia ja vertailua töissä tapahtuvien arviointien ja päätösten suhteen! 

Kurssin järjesti IFMGA-vuoristo-opas ja humanistisen ammattikorkeakoulun seikkailukasvatuksen lehtori Jussi Muittari (Mointainguide.fi) ja toisena oppaana toimi  IFMGA aspirantti (SBO) Fredrik Aspö (attmankan.fi). Keskustelimme viikon aikana lumiturvallisuuskoulutuksesta ja etenkin siitä, mitkä tekijät häiritsevät turvallisten valintojen tekemistä innokkaassa vapaalaskijaporukassa.

Suomessa on Jussin mukaan viime vuosina panostettu lumiturvallisuuskoulutuksen kehittämiseen ja vuonna 2017 valmistuneen hankkeen pohjalta syntyi FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutus -koulutusjärjestelmä. (Lumivyöry.fi) Yhtenä hankkeen tuotoksena syntyi vyöry-kortti, joka ohjaa tarkastuslistanomaisesti arvioimaan retkeen liittyviä riskejä sen eri vaiheissa. Jussi on ollut mukana laatimassa korttia ja se toimi perustana myös meidän kurssillamme.

Ensimmäisessä kuvassa on esitetty vuorilla liikkujan perusvarustepaketti; lapio, sondi, ja piippari sekä nykyään usein lumivyöryreppu. Näistä puhutaan usein lumiturvallisuusvälineinä. Oikeasti kyseessä ovat lumivyöryn pelatusvälineet, joita käytetään vasta siinä äärimmäisessä tilanteessa, kun kaikki muut turvakontrollit ovat jo pettäneet. Tässä kirjoituksessa keskitytään siihen, miten tunnistaa ja ehkäistä riskejä, jotta näille varusteille ei tulisi käyttöä.

Lumivyöryn pelastussetti

Seuraavaksi pieni tosielämän tarina täydellisen puuterilumen metsästyksestä ja siihen liittyvästä jatkuvasta riskinarviointiprosessista vyöry-kortin opastamana. Kyseessä oli viikon odotetuin kokopäivän retki, jossa puolen päivän skinnauksen piti huipentua monen kilometrin puuteri-iloitteluun Kitzbühelin Alpeilla.

Ennen retkeä

Retkeä edeltävänä päivänä hankimme kohteesta mahdollisimman paljon tietoa, jotta pystyimme kartoittamaan tulevaa toimintaympäristöä ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Tutuistuimme alueeseen paperikartalla ja Outdooractive appin vyörykartalla, jossa on värikoodein merkitty alueet, jotka ylittävät lumivyöryyn vaadittavan yli 30 asteen kaltevuuden. Näiden lisäksi luimme alueen lumivyöryennusteen lawine.at palvelusta ja bergfexin säätiedotteet alueelle. Luvassa oli aurinkoista hiihtoa pienessä tuulessa ja vyöryennusteestakaan emme löytäneet retkeä estäviä riskitekijöitä. Tunnistimme kuitenkin muutaman hankalamman paikan, joiden lopullinen riskinarviointi piti jättää paikan päällä tehtäväksi.

Aamulla ennen lähtöä tarkistimme vielä ennusteet ja päätimme lähteä vuorelle. Ennakkoon tehdyn analyysin perusteella tiesimme, että reittisuunnitelmassa oli muutama kohta, joissa saattaisimme joutua tekemään ikävän päätöksen kääntyä takaisin. 

Retken aikana

Retki alkoi bussikyydillä ja muutamalla hissinousulla ennen kuin asensimme nousukarvat suksien pohjaan ja poistuimme laskettelukeskusksen alueelta merkkaamattomille reiteille. Retken aikana tarkkailimme säätä; miten näkyvyys vaikuttaa ympäristön vaarojen tunnistamiseen, miten paljon vuorelle on kertynyt uutta lunta ja vaikuttavatko tuuli ja lämpötila lumen stabiliteettiin? Tarkkailimme myös lunta, näkyykö ympäristössä merkkejä epävakaudesta esimerkiksi tuoreita vyöryjä, halkeamia tai epäilyttäviä ääniä lumipeitteessä. 

Kuva Antti Lammela

Kartalla tehty maastoanalyysi oli auttanut tunnistamaan korkean riskin alueet mutta lopullinen reitin valinta näissä kohteissa tehtiin paikan päällä. Keskustelua käytiin siitä, vastaako todellisuus suunniteltua ja onko retkeä mahdollista jatkaa turvallista reittiä pitkin. Ensimmäiset neljä tuntia sääolosuhteet vastasivat ennustetta.  Kun viimein saavutimme paikan, josta  näki reitin viimeisen nousuosuuden ja piti tehdä lopullinen päätös jatkaako retki suunnitelman mukaan loppuun vai kääntyäkö takaisin, tuuli oli yltynyt ja puhalsi puuskissa huomattavasti ennustetta kovemmin. 

Rinteen analysointi

Ennen päätöksentekoa analysoimme myös sitä, mitä meitä odottaisi harjanteen takana. Millaiset laskuolosuhteet olisivat ja oliko päivän aikana tehty havaintoja, jotka vaikuttaisivat ennen retkeä tehtyyn riskinarviointiin. Tulevan laskun alku tulisi olemaan jyrkkä ja voimakas tuuli olisi todennäköisesti puhaltanut pehmeän lumen pois jättäen paikalle kovan kerroksen. Vyöryvaara tällä jyrkällä alueella olisi pieni mutta koppuraisen jyrkänteen laskeminen tulisi olemaan ainakin osalle ryhmästä todella haastavaa ja loukkaantumisriski kaatumisen seurauksena olisi huomattava. Puuskainen voimakas tuuli hankaloittaisi myös pelastamista ja tekisi hypotermiasta konkreettisen uhan, joten pienikin loukkaantuminen saattaisi eskaloitua nopeasti. 

Toisaalta alempana vuoren takana tuuli tuskin olisi vaikuttanut olosuhteisiin ja meillä oli edelleen mahdollisuus päästä laskemaan some-kuvauskelpoista puuteririnnettä (kamerat tätä varten oli tietysti jo asetettu kypäriin kiinni). Laskun lopussa odotti myös tunnelmallinen after-ski ravintola, jos olisimme tarpeeksi nopeita matkanteossa ehtisimme sinne vielä nauttimaan palkinto-oluet ennen illan viimeistä laaksoon palaavaa bussiyhteyttä.

Mitä teet – päätöksenteko

Kuvassa ryhmämme tekee viimeisen nousuosuuden riskinarviota. Seuraavalla osuudella pitäisi ottaa sukset pois ja kiivetä monot jalassa harjannetta, joka johtaa kahden kuvassa näkyvän vuorenhuipun välistä suunnitellulle laskupaikalle. Lumiturvallisuuden näkökulmasta reitti olisi turvallinen, harjanteen päällä ei olisi vaaraa vyöryyn joutumisesta. Vapaalaskuun liittyy kuitenkin muitakin riskejä, kuin lumiturvallisuus, jotka täytyy aina ottaa huomioon. Harjanne oli hyvin kapea ja tuulen voimakkuus puuskissa olisi hyvin voinut kaataa kulkijan, jolloin seurauksena olisi ollut pitkä pudotus hyvin jyrkkää rinnettä alas. Riski loukkaantua siirtymällä oli niin suuri, että ryhmämme päätti kääntyä takaisin. 

Kuva Laura Noukka

Päätös ei todellakaan ollut itsestäänselvyys. Sen tekemistä puolsi moni ympäristöön liittyvä seikka mutta ehkä suurimpana ryhmän päätöksentekoon vaikuttavana tekijänä oli, että meillä oli voimakas yhteinen turvallisuuskulttuurin käsitys. Olimme lähteneet vuorelle oppimaan lumiturvallisuudesta ja odotukset kohdistuivat huikeiden laskujen lisäksi siihen, että saamme käytännön kokemuksia turvallisesta vuoristossa liikkumisesta. Vaikeiden päätöksien tekeminen ja omien mielihalujen ja päivälle asetettujen tavoitteiden kyseenalaistaminen on osa turvallista tekemistä. 

Ryhmäpaineen ja puuterikuumeen aiheuttama halu toteuttaa suunnitelma olisi varmasti ollut suurempi, jos lumiturvallisuuskurssin sijaan olisimme liikkuneet vuorella normaalina opastettuna vapaalaskijaryhmänä. Ryhmän odotukset ja niiden vaikutus yksittäisen laskijan riskinottohaluun olisi ollut aivan toinen. Tosin Jussi ja Fredrik eivät olisi meitä silloinkaan sinne päästäneet, ryhmästä vain olisi kuulunut merkittävästi enemmän soraääniä päätöksen johdosta.

Ja mitä tästä opimme…

Kielteisestä päätöksestä huolimatta päivä ei mennyt pilalle. Palasimme samaa reittiä kuin olimme tulleet, tällä kertaa tosin pääsimme pöllyttämään aamupäivän aikana kiivettyjen kumpujen puuteria. Päivän päätteksi mittariin oli kertynyt 2085m laskua ja kameroiden muistikortit olivat täynnä aurinkoisia laskupätkiä.

Kuva Fredrik Aspö

Tämä oli kertomus vapaalaskijan päivästä vuorella mutta täysin samat päätöksenteon ansat on tunnistettavissa liiketoimintariskienhallinnassa. Tekemisessä lukkiudutaan tiettyyn tavoitteeseen ja viedään projekti läpi maksoi mitä maksoi tai tehdään asioita, koska tekemisen vauhti ja jännitys hämärtävät analyyttisen päätöksenteon. Monesti päätöksiä perustellaan menneillä saavutuksilla tai perinteisellä lausahduksella ”näin on ennenkin tehty”. Laadukkaassa riskinarvioinnissa huomioidaan myös päätöksentekoon liittyvät haasteet ja pyritään ehkäisemään näihin ansoihin lankeaminen.


Kiitos Jussi ja Fredrik ajatuksia herättäneestä viikosta ja mahtavasti fasilitoidusta riskinarviointityöskentelystä!


Linkkejä

Mountain Guide Finland – Jussi Muittari

AttManKan – Fredrik Aspö

Suomen lumivyörykoulutus

Retken suunnittelun tueksi:

Itävallan säätiedot Bergfex.at (Appstoressa Bergfex Wetter)

Lumivyörykartat Outdooractive.com (Appstoressa Outdooractive)

Lumivyöryennuste Itävaltaan

Mountain rescue Tirol

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *